”Tydligen har inget nått fram till SvD:s konstredaktör”

”Tondövt” skriver Moderna museets Daniel Birnbaum om Clemens Poellingers kritik av museets aktuella utställning med bland andra Jeff Koons.

Publicerad
Annons

Ett tiotal utropstecken till skulpturer som tillsammans får tomheten att svänga, för att citera Kulturnytts kritiker om utställningen ”Skulptur efter skulptur”. Men inte för den som är tondöv. Andra utställningar behöver ingen stor sal. En bok som samlar världens viktigaste juridiska dokument som rör visumansökan har tentakler rakt in i vardagen för miljontals människor. Det som är spännande med ett museum är att man kan koppla ihop små och stora utställningar med andra slags händelser. Ett exempel: ”Explosion” visade upp måleriet som handling och kopplade ihop Niki de Saint Phalles färgexplosioner med den hos oss mindre kända japanska gruppen Gutai. Utställningen fortsatte ut i trädgården med Yoko Ono i träden och frijazz av familjen Cherry i Buckmister Fullers dom. Jag tror att alla som besökte museet förstod att dessa delar hörde samman i en experimentell konstellation.

Så kan museet fungera som en plats där broar slås mellan epoker och discipliner. Som museichef är det hela huset man arbetar med, man curerar så att säga programmet som helhet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons