ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tolkar illa ute när svenskar flyttar

De afghanska tolkarna kräver nu att Sveriges regering agerar så att de inte dödas när svenskarna åker hem för gott. Gruppen har skickat en asylansökan, men Migrationsverket menar att det krävs en lagändring för att tolkarna ska få komma till Sverige.

Erik Paulsson Rönnbäck
Publicerad
Annons

Murtaza Bigzad var 16 år när de utländska trupperna rullade in i Afghanistan. I dag jobbar han som tolk åt den svenska styrkan i Mazar-e-Sharif, som sedan sex år tillbaka utkämpar en dragkamp med motståndsgrupper som håller till på landsbygden. Han säger att hans ansikte är känt både bland afghanerna som stödjer Isaf, och bland de som vill att talibanerna återtar makten. Nu vill Murtaza Bigzad och gruppen på sammanlagt 24 tolkar, som jobbar med svenskarna i Mazar-e-Sharif, få asyl i Sverige. Anledningen är att de fruktar för sina liv efter 2014 när Isaf planerar att minska trupperna.

De afghanska tolkarna lämnade i mitten av juli in en asylansökan till ambassadkontoret på den svenska basen i Mazar-e-Sharif, där de vädjar om att inte ”lämnas till vårt öde och en ofrånkomlig massaker.”

Laddar…