Alans pappa: Familjen var på väg till Sverige

Tima Kurdi, svägerska till Rehan Kurdi som drunknade tillsammans med sina två barn, har berättat om den ruelse den syriska familjen kände inför båtresan till den grekiska ön Kos.

– Hon berättade för mig att hon inte kunde simma om något skulle hända, sade Tima Kurdi vid en känslofylld presskonferens i Vancouver, Kanada.

Enligt CNN var familjen på väg till Sverige.

Publicerad
Alans pappa, Adbullah Kurdi.

Alans pappa, Adbullah Kurdi.

Foto: Mehmet Can Meral / TT
Annons
Alans pappa, Adbullah Kurdi.

Alans pappa, Adbullah Kurdi.

Foto: Mehmet Can Meral / TT
Alans pappa, Adbullah Kurdi. Foto: Mehmet Can Meral / TT

Det är i British Columbia, Kanada, som Tima Kurdi etablerat sig som frisör och skapat ett nytt liv.

Abdullah Kurdi var också på väg västerut med sin familj. Kurdi säger till CNN att Sverige var slutmålet på den båtresa som först skulle ta dem till den grekiska ön Kos.

Men flykten slutade i Medelhavets höga vågor.

Bilden av den döde treåringen Alan Kurdi, uppspolad på en strand, har upprört en hel värld.

Rehan Kurdi drunknade tillsammans med barnen Alan, 3, och Galip, 5. Pappan, Adbullah Kurdi, överlevde sedan fartyget med flyktingar förlist.

Tima Kurdi berättade på presskonferensen hur hon skickat över pengar till sin brors familj som härstammade från Kobane i norra Syrien.

– Det var 1 000 och 2 000 (dollar) per person, sade Tima Kurdi med sänkt blick på den presskonferens som Daily Mail närvarade vid.

Annons
Annons

Men Rehan Kurdi kände oro inför passagen, berättar Tima Kurdi.

– Vi pratade på telefon flera gånger i förra veckan. Hon berättade hur rädd hon var för vatten och att hon inte kunde simma. Hon ville inte resa, sade Tima Kurdi.

Hon har trots tragedin bett sin bror Abdullah att inte återvända till Kobane i Syrien för att begrava sin fru och två barn.

– De två barnen, de såg aldrig något bra liv, sade Tima Kurdi med tårfyllda ögon.

– Jag är riktigt, riktigt rädd. Och har sagt åt honom (Abdullah) att inte åka tillbaka till Kobane. Men han vägrade. Jag är orolig för hans säkerhet efter det här och att hela världen tittar på. Jag vill bara att han får det bra, tillade Tima Kurdi vars andra bror, Mohammed, i juni fick avslag på uppehållstillstånd i Kanada.

Något sådant hade inte Abdullah sökt för sin familj. Istället var Sverige målet.

Syskonen samtalade på morgonen efter katastrofen:

– Han sa att Turkiet inte är vårt land. Barnen var födda i Kobane och det var dit han ville återvända. Han berättade att han ville stanna bredvid deras gravar, sade Tima Kurdi uppger Daily Mail.

Abdullah Kurdi har sagt till CNN att han inte vill ha något annat från den här världen.

– Jag vill begrava mina barn och sitta bredvid dem tills jag dör, sade han.

Abdullah Kurdi har berättat hur 12 människor trängdes i en liten båt gjord av fiberglas. Två smugglare, en turkisk man och en man från Syrien, skulle sköta överfarten.

Men snart när vågorna blev övermäktiga hoppade de två smugglarna överbord och började simma tillbaka mot land. Abdullah Kurdi försökte förgäves ta kontroll över båten.

– Jag försökte rädda min fru och mina två barn. Jag var i vattnet i 20 minuter. En efter en dog, sade Abdullah Kurdi i CNN-intervjun.

Enligt Daily Mirrorsäger Abdullah Kurdi efter den uppmärksammade publiceringen av sin döde son Alan:
– Jag hoppas bilden förändrar allt, vi vill att hela världen ska se den. Så att det inte händer igen.

Fotnot: Från och med nu ändrar SvD stavningen på den treårige pojke som drunknade utanför Turkiets kust. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons