Analys

Nils-Olof Ollevik:Hoppas branschen lärt läxan

Det går bra igen för data-konsulterna. Investerarna tycker det är värt att betala alltmer för att bli delägare i konsultbolagen och har glömt att det är bara tio år sedan som branschen totalt klappade igenom senaste gången och lämnade flera tusen av sina anställda på gatan.

Nils-Olof Ollevik
Publicerad
Annons

Då, för tio å sedan, var det ungefär lika svårt att komma in på en eftergymnasial it-utbildning som att bli läkare eller astronaut. Bara något år senare kunde man inte ens fylla utbildningsplatserna. Och inte gjorde it-företagen något för att stimulera utbildningen av potentiella nyrekryteringar heller. Tron på den egna branschens framtid var sanner- ligen inte stor och det nyrekryteringsbehov som funnits fram till finanskrisen 2008 har i stort sett svarat mot utbudet av nyutexaminerade och de konsulter som övervintrade efter it-kraschen.

Det har inte behövts någon större matematisk begåvning för att räkna ut att det skulle uppstå ett rejält sug efter arbetskraft nu, omkring tre år efter finanskrisen. Det är den ungefärliga avskrivningstiden för många it-system och datorer. Avskrivningstiden kan ibland förlängas något men för att systemen ska vara effektiva stöd i verksamheten måste de förnyas regelbundet. En mer cyklisk bransch får man leta efter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons