Analys

Startskottet för en reformation?

Muslimska intellektuella ifrågasätter nu det starka arabiska inflytandet på islam medan majoriteten troende bor i icke-arabiska länder. Ett planerat möte får Håkan Lindgren att hoppas på en global reformation, skriver Håkan Lindgren.

Publicerad
Annons

Fyra personer som har fått nog förklarar att det är dags att reformera islam. De uppmanar ”muslimska ledare med ett engagemang för demokrati, vare sig de är politiska och religiösa auktoriteter eller intellektuella/teologer, att mötas i Frankrike i början av 2016 för att dra upp riktlinjerna för en progressiv tolkning av islam, grundligt rotad i 2000-talet.”

Bakom denna uppmaning står Tariq Ramadan, professor i muslimsk teologi i Oxford (och barnbarn till Muslimska brödraskapets grundare Hassan al Banna); Anwar Ibrahim, tidigare vice premiärminister i Malaysia; Ghaleb Bencheikh, ordförande för Conférence mondiale des religions pour la paix (Världskonferensen religioner för fred) och entreprenören Felix Marquardt. Deras upprop ”Muslim democrats of the world, unite” publicerades på sajten Huffington Post den 9 februari.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons