ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fildelare får böta 16 000 kronor

Den första svenska fildelningsdomen blev oväntat hård. En 28-årig västeråsbo får böta 16 000 kronor för att ha lagt ut en enda film på internet, vilket öppnar för strängare domar i fall som rör flera filmer. Men 28-åringens advokat tycker att tingsrättens beviskrav är skrämmande låga.

Tobias Brandel
Publicerad
Annons

Mot sitt nekande dömdes i går en 28-årig man för brott mot upphovsrättslagen i Västmanlands tingsrätt i Västerås. Domstolen gick helt på åklagarens linje och slog fast att mannen på ett olagligt sätt gjort filmen Hip Hip Hora! tillgänglig för allmänheten genom fildelningsnätverket DC++ i december förra året.
Påföljden blev 80 dagsböter, i praktiken 16 000 kronor. Domen är den första i sitt slag i Sverige och den blev förvånansvärt hård, det är de flesta bedömare som SvD pratat med överens om.
– Tingsrätten har tagit i väldigt när de sätter så högt som 80 dagsböter. Det är fråga om en film, det finns inget kommersiellt intresse och det rör sig om en person som helt saknar brottsligt förflutet. Det betyder att domstolen lämnar det öppet för strängare domar i fall där det handlar om fler filmer, säger 28-åringens advokat Torbjörn Persson.

På filmbranschens organisation Antipiratbyrån, som företräder filmbolaget Filmlance som producerat Hip Hip Hora!, är stämningen märkbart munter.
– Påföljden är kraftigare än väntat, och då handlar det inte om skadestånd, det ska vi diskutera längre fram. Vi ville ta reda på straffvärdet för en film. Nu har vi fått besked, nu skruvar vi kommande polisanmälningar så att det kommer på en högre nivå. Vi kunde ha anmält upp till 20 filmer i det här fallet, då hade det kommit upp i fängelsenivå, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.

Laddar…