Recension

North countryNorth country

Publicerad
Annons

En film som kommer mig tankarna under North country är Norma Ray från 1979. I den spelade Sally Field en ensamstående mamma som kämpar för att bilda fackförening i den textilfabrik där hon arbetar.
North country utspelar sig i en gruva i norra Minnesota 1989. Charlize Theron spelar den ensamstående mamman Josey Aimes som kämpar mot de sexuella trakasserierna som männen utsätter kvinnorna för på deras gemensamma arbetsplats.
Det är trakasserier som liknar tortyr. Om och om igen målas nedsättande benämningar på kvinnorna på väggarna, helst i skit som de själva måste tvätta bort, deras kläder kletas ned med sperma i omklädningsrummen, löspenisar läggs i deras matboxar. De blir nypta, klämda på, skrämda, slagna och välts i bajamajan. Det är knappt man tror sina ögon.

När Josey Aimes tar upp kampen mot männen gör hon det ur absolut underläge. Eftersom hon inte har någon far till sitt första barn är hon stämplad som hora. Andra barnets far är en misshandlare. Det är anledningen till att hon är ensamstående och vill försörja sig själv. Hennes pappa som också är gruvarbetare vägrar lyssna, hennes mamma gråter och hennes medsystrar sviker.
Niki Caro, som gjorde den fina Wahle rider, inte bara stryker under, hon talar i krigrubriker rakt igenom. Inget lämnas åt åskådaren att tänka ut själv. Förhören med Anita Hill flimrar för säkerhets skull förbi i teven.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons