Allt fler svenskar fast i skuldfällan

Svenska folket drar på sig allt fler och större obetalda skulder. Det senaste året har antalet så kallade ”enskilda ärenden” hos kronofogden ökat med 10 procent till 541 000. – Skulder till mobiloperatörer är en viktig orsak till ökningen, säger Kent Lindholtz vid Skatteverket.

Publicerad
Annons

Att köpa mobiltelefoner och platta tv-apparater på kredit är ofta mycket enkelt i dag. Men många får svårt när notan väl ska betalas. De senaste 12 månaderna har antalet så kallade ”enskilda ärenden” hos kronofogden ökat med 10 procent till 541 000. Det innebär att nettoantalet obetalda skulder i den privata sektorn har ökat med 48 000 mellan den sista juni i fjol och sista juni i år.

Totalt har svenska privatpersoner och företag obetalda skulder på närmare 27 miljarder kronor till företag i det privata näringslivet. Det är en ökning med 3 miljarder kronor mot samma period i fjol. I beräkningen ingår inte ”allmänna mål” som skatteskulder, obetalda tv-avgifter och studieskulder.
– Antalet personer som har obetalda skulder ligger ganska konstant kring en halv miljon personer. Men de enskilda ärenden ökar i såväl antal som i belopp, säger Kent Lindholtz vid Skatteverket i Stockholm.
Skatteverket har ingen heltäckande statistik på varför antalet ärenden ökar. Men vissa tendenser går ändå att skönja.
– Vi vet att mobilskulderna ökar. Sedan kan det också vara så att inkassobolagen snabbat upp sin handläggning, vilket gör att fler ärenden kommer till oss, säger Kent Lindholtz.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons