”Josefsson borde skickas till Nordkorea”

Både vd Øystein Løseth, Lars G Nordström och finansmarknadsminister Peter Norman tvingades igår ut på banan med det smärtsamma meddelandet: det statliga bolaget tvingas till ytterligare 29,7 miljarder kronor i nedskrivningar och styckas i två delar. Men inom Vattenfall riktas ilskan mot den expansionstörstige förre vd:n Lars G Josefsson.

Malin Ekman
Publicerad
Annons

– Han har förskingrat 47 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar. Jag tror knappt att svenska folket förstår hur mycket pengar det är. Fyrtiosjutusenmiljoner kronor slängde han bort i ett bräde. Det finns inget straff inom den svenska juridiken som är hårt nog. Det är därför jag skämtsamt brukar säga att han borde skickas till Nordkorea, säger Jan Palmqvist, ordförande för Seko och Vattenfalls förhandlingsorganisation, som jämför näringsdepartementets rekommenderade pris med den prislapp Vattenfall faktiskt betalade under Josefssons ledning.

Den bittra eftersmaken av affären är uppenbar. Nedskrivningarna kopplade till Nuon är enligt energijättens egna beräkningar hittills uppe i 37,5 miljarder kronor och Vattenfall delas nu upp i två bolag: ett nordiskt och ett ”kontinentalt”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons