Recension

GötgatanGötgatan leker med fördomarna

Götgatan av Kristian Hallberg och Jens Ohlin. På bilden Bahador Foladi; Laurenz Sontheimer; Maia Hansson Bergqvist;
Götgatan av Kristian Hallberg och Jens Ohlin. På bilden Bahador Foladi; Laurenz Sontheimer; Maia Hansson Bergqvist; Foto: ROGER STENBERG
Karin Helander
Publicerad
Annons

Påsken 1948 inträffade kravaller på Söder. I pressen kunde man läsa om slaget mellan ”tonårsligister” och ordningsmakt, om krossade fönster och brinnande bilar. Unga Dramatens konstnärliga ledare Agneta Ehrensvärd, som nyligen fick teaterkritikernas barn- och ungdomsteaterpris för sin repertoarpolitik, har valt Kristian Hallbergs och Jens Ohlins pjäs ”Götgatan” som första premiär i Dramatenhuset efter flytten från Elverket.

Jens Ohlin har regisserat en komisk och revyaktigt rapsodisk politisk satir som i lustfylld 40-talstappning kommenterar vår samtid. Associationerna går till dagens stigmatiserade stadsdelar och upploppen i Husby. Texten bygger på de poänger som ges av uppenbara paralleller och dubbeltydigheter. Medierapporteringen inte bara bevakar utan skapar också bilder av händelseförlopp; utser offer och förövare. Scenen är Medborgarplatsen. Journalisten Niklas Svensson vill göra en reportageserie från den farliga Götgatan. Stadsdelens ordförande Arpi talar om integration och att göra Södermalm till en attraktiv del av Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons