Självbilder styr hur vi mår i livet

En negativ självbild kan bidra till att människor ramlar rakt ner i ett svart hål. Men, enligt psykoterapeuten och författaren Marta Cullberg Weston, går det att styra över de negativa inre tankarna och inse att man inte är något hjälplöst offer. – Vi kan alla få ett gott liv om vi lär känna våra inre självbilder, säger hon.

Agneta Lagercrantz
Publicerad
Annons

Dokusåpor. Förnedringsteve. Talangtävlingar. Kroppsfixering. Programledarjobb. Skönhetsoperationer.
Att många så desperat vill synas för att känna att de finns – det kallar Marta Cullberg Weston för självkänslostress: Vi lägger vikt vid det yttre i jakten på att bygga upp den egna självkänslan. Men på lång sikt kan vi bara få ett gott liv om vi lär känna det som ligger ytterligare en bit in, nämligen våra inre självbilder, förklarar hon.
– Människor pratar hela tiden om självkänsla, men jag har fått klart för mig att bakom den ligger alltid självbilder. Det är dessa som styr våra liv och hur vi mår, säger Marta Cullberg Weston, psykoterapeut och författare.

Efter en handfull tidigare böcker kom hon i september ut med Ditt inre centrum. Om självkänsla, självbilder och konturen av ditt själv (Natur och kultur). Till saken hör att hon bott tio år i USA – ett land där folk får ett begränsat antal terapitimmar på sin försäkring. 15 gånger, that's it. Så hon tog fasta på sin utbildning i symboldrama och bad klienterna tänka i symboler – ”för då går arbetet fortare”:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons