Ivar Arpi:Exitstrategi innan landsförräderi

Ivar Arpi
Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.
Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus. Foto: Foto: Scharlotte Peppare
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Debatten om hur man ska bekämpa IS här på hemmaplan fastnar ofta i en falsk motsättning. På ena sidan, ofta till vänster, finns de som främst föreslår förebyggande åtgärder. På den andra sidan, ofta till höger, står de som föreslår repressiva åtgärder. Det är säkert så att man av moraliska skäl föredrar det ena eller andra. Men båda behövs.

Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, föreslår en länsövergripande exit-verksamhet för våldsbejakande islamistiska extremister. Slottner vill även att eventuella avhoppare ska kunna användas för att motverka extremism. Det är ett bra förslag.

För det ska inte råda några tvivel om att de som har rest till Syrien för att ansluta till IS, ska straffas om de någonsin sätter sin fot i Sverige igen. Det som ska vänta dem är långa fängelsestraff och kanske mer än så, som att bli av med medborgarskapet. Att ha samröre med terrorgrupper innebär att man har förklarat krig mot Sverige. Det är inget mindre än landsförräderi.

Men Slottners förslag är något annat. Det handlar om att förekomma allt det där. Och det ökar faktiskt säkerheten om de som annars skulle ha blivit jihadister hoppar av innan det sker. Och människor kan faktiskt ändra sig.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons