Flow i stället för Gud

Publicerad
Annons

Även icke-religiösa människor har "religiösa behov" som bör tillfredsställas. Ett sätt är att engagera sig i utmanande uppgifter. Flowupplevelsens treenighet består av koncentration, tidlöshet och eufori, skriver Georg Klein och skattar sig lycklig över evolutionens osannolika men högst verkliga under - storhjärnan.

Min inställning till frågan om tro och vetande är helt i linje med Ingemar Hedenius uppfattning. Jag är övertygad ateist. För en tid sedan tillfrågades jag vid en Alpbachkonferens av professorn i sociologi vid universitetet i Jerusalem, Shmuel Eisenstadt, om jag var kristen eller judisk ateist. Vad är skillnaden, undrade jag. En kristen ateist tror inte att Gud finns, svarade Eisenstadt. En judisk ateist tror att Gud inte finns.
Enligt Eisenstadts definition är jag en judisk ateist.
Har jag något att tillföra denna diskussion? Jag kan medge en sak som inte brukar föras på tal av ateister. Det kan inte förnekas att många människor har religiösa behov. Alla kulturer har formulerat skapelseberättelser och klätt sina fantasier och legender om högre väsen i en verklighetskostym vars overklighet visserligen blir tydlig när den utsätts för andra kulturers skoningslösa granskning, men skyddas i den egna kulturen av en tidigt grundmurad blind fläck.

**Hjärnan, ett evolutionens under, en osannolikheternas osannolikhet men ändå helt verklig. Det är ett privilegiernas privilegium att få äga den, skriver Georg Klein.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons