”Ekologiskt är en återvändsgränd”

Om du dricker en kopp kaffe är intaget av naturliga gifter lika stort som de bekämpningsmedelsrester du får i dig med maten under ett helt år, skriver artikelförfattarna.
Om du dricker en kopp kaffe är intaget av naturliga gifter lika stort som de bekämpningsmedelsrester du får i dig med maten under ett helt år, skriver artikelförfattarna. Foto: Jessica Gow/TT

Jordbruket ska trygga livsmedels­försörjningen långsiktigt och producera mat av högsta kvalitet med minsta möjliga miljöbelastning. Det ska inte styras av ideologier och pseudovetenskap. Det skriver SLU-forskarna när de nu bemöter den hårda kritiken mot deras första artikel.

Publicerad
Annons

Jordbruket står inför allt större utmaningar. Jordens befolkning fortsätter att växa medan jordbruksmark är en begränsad ­resurs. Livsmedelsorganisationen FAO uppskattar att världens länder måste öka jordbruksproduktionen med 70 procent under de närmaste 30 åren. För att kunna producera tillräckligt med livsmedel på befintlig eller kanske till och med på mindre odlingsareal bör ­fokus ligga på ett uthålligt jordbruk där produktions­resurserna nyttjas maximalt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons