ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ny automatplan får hård kritik

Samtidigt som Sveriges stor­banker planerar för att minska antalet uttagsautomater växer ATM-operatörerna Kontanten och Ica-banken så det knakar. I år öppnar bolagen närmare 150 nya automater. Och ett förslag på ett gemensamt bolag, ägt av stor­bankerna, som sköter driften av uttags­automater får kritik från såväl Konkurrensverket som politiskt håll.

Linda Flood
Publicerad
Annons

SvD Näringsliv skrev tidigare i veckan om att Sveriges storbanker just nu håller på att se över förslag till ett nytt kontanthanteringssystem. Ett av förslagen innebär att storbankerna tillsammans äger sina uttagsautomater och att en femtedel av landets nära 3000 uttagsautomater (så kallade ATM:er) tas bort. Men nu vill ATM-operatören Kontanten, som idag äger 370 uttagsautomater, ta hand om driften av de automater som storbankerna vill göra sig av med.

–Vi har fört diskussioner med bankerna under en längre tid om att ta över befintliga automater eller verka som outsouorcing-partner. Tidigare sågs vi som en konkurrent men i och med att bankerna satsar allt mer på kortverksamhet har vi blivit mer accepterade, säger Gunnar Jacobson, vd på Kontanten som har funnits i fem år.

Laddar…