bärande berättelse

Finanskrisen har slagit hårt mot modeindustrin. Men ett företag trotsar konjunkturen. Norrländska Fjällräven gör rekordvinster när konkurrenterna backar. Vi undersöker berättandets betydelse inom modern marknadsföring och historien bakom logotypen som blivit en folkhemssymbol.

Lars Berge
Publicerad
Annons

Historien om den epokgörande ryggsäcken Fjällräven Kånken går något i den här stilen: I slutet av 1970-talet visade statistik att över 80 procent av svenskarna hade haft problem med ryggen. Besvären tenderade att krypa allt längre ner i åldrarna. Skolläkare och fritidspedagoger slog larm. Skulden lades på dåtidens populära axelremsväskor som fyllda med skolböcker snedbelastade skolbarnens ryggkotor.

En som noga följde debatten var Örnsköldsviksföretaget Fjällrävens grundare Åke Nordin. I samarbete med Svenska scoutförbundet tog han snabbt fram en enkel och billig ryggsäck med sittunderlag och plats för termos och två A4-pärmar. När ryggsäcken lanserades var pr-arbetet redan gjort av läkare och oroliga föräldrar. Ett 40-tal tidningar skrev om den växande ryggproblematiken med den nya Fjällräven Kånken som utgångspunkt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons