Ett pussel med 41950 bitar bränd lera

VACKRA VÄRMEKÄLLOR Vad är väl ett vanligt pussel mot 41950 tunga kakelugnsdelar i bränd lera från 549 olika kakelugnar? Personalen på Stockholms stadsmuseum vet. Efter drygt två och ett halvt års pusslande har de fått ordning på kanske världens största samling kakelugnar.

Catharina Ingelman-Sundberg
Publicerad
Annons

Den stora skatten har legat dold i dammig träull i 650 stycken gamla stålburar en gång avsedda för Mazettichoklad. Där bland trädoftande ull har antikvarierna plockat fram över 40000 kakelugnsdelar som nu har tvättats, fotograferats och packats om och lagts ner i mer lätthanterliga lådor. Kakelugnarna är från 1700- till 1900-talen och består främst av Rörstrandsugnar som har satts upp i enklare hem och murats om, och drygt hundra elitugnar, rikt dekorerade praktexemplar som funnits i högre ståndsmiljö.

–Nu har vi gått igenom hela samlingen och nästa steg blir att försöka ta reda på historien om kakelugnarna och vilka som har haft dem. Vi planerar också att kunna visa bilder av ugnarna på nätet, säger Gunilla Rehnström Olander chef för museets samlingsavdelning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons