Recension

Goldberg variations - ternary patterns for insomniaGenerös danskonsert väcker livsandarna

Andersson Dance och Scottish Ensemble i ”Goldberg variations - ternary patterns for insomnia” som ska på turné.
Andersson Dance och Scottish Ensemble i ”Goldberg variations - ternary patterns for insomnia” som ska på turné. Foto: Hugh Carswell

De berömda ”Goldbergvariationerna” av J S Bach tolkas lekfullt och lyriskt i en generös danskonsert. Mötet mellan Andersson Dance och Scottish Ensemble skapar en tidlös frihet, skriver Anna Ångström.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

Visst kan man skaka loss till Bach; hans musik är som dans. Rytmisk och distinkt fraserad. Och det är som om en oemotståndlig energikick förflyttar sig genom den frontalt uppställda gruppen av fem dansare och elva musiker i inledningen till ”Goldberg variations - ternary patterns for insomnia”. Örjan Andersson Dance & Scottish Ensemble skapar ett öppet, lyssnande rum där det lekfulla möter det innerliga och där det avspända göder en intensiv koncentration, ömsom galet självupptagen, ömsom lyrisk.

Efter förra årets ganska vaga installationsverk ”Residual bits of sunlight”, följt av vårens experimentella gruppverk ”Piano, piano” till Schubert, återvänder koreografen Örjan Andersson till ett mer renodlat utforskande av musik. J S Bach är en mästerlig representant för epoken då musik blir konsten att organisera ljud i tid, att abstrahera känslor. Hans välstrukturerade byggen skapar en frihet inom formen som lockar koreografer. Anne Teresa De Keersmaeker är en av dem som fått oss att lyssna till, ja se, Bach med rentvättad blick.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons