Inget rekord i årets julhandel

Mat, sportartiklar och skor blev vinnare i julhandeln. Majoriteten av sällanköpshandeln backade och något nytt julhandelsrekord räknat i kronor blev det inte. För första gången sedan 1995 sjönk försäljningen. Trots allt handlade svenskarna för 64,8 miljarder kronor under december.

Publicerad
Annons

Sporthandeln blev december månads absoluta vinnare. Branschen, som under en lång period seglat i medvind, ökade med hela 24 procent under månaden, enligt ny statistik från SCB och HUI research. Förutom faktorer som en allmän hälsotrend, att sporthandeln blivit duktiga på att sälja konfektion, så bidrog snöfall och ihärdigt vinterväder positivt till försäljningen av kälkar, skidor och annan vintersportutrustning. Vinter i Stockholm- och Mälardalsområdet har stor inverkan eftersom regionen står för nära en fjärdedel av den totala handeln i Sverige.

Skohandeln, som ökade med 7 procent, fick även den ett lyft av vintervädret. I övrigt var det bara guldsmedshandeln som ökade under december, resten av sällanköpshandeln minskade försäljningen jämfört med i fjol.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons