ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Världsexpedition i Linnés fotspår

Carl von Linné fyller 300 år 2007 och firas med ett eget jubileumsår. Men redan i går startade firandet då journalisten Folke Rydén och fotografen Mattias Klum inledde en ettårig filmexpedition jorden runt i den världsberömde botanistens spår.

Publicerad

På en länk, längst ner vid Sydamerikas sydspets i Patagonien, svarade naturfotografen Mattias Klum i telefon inför en Carl von Linné-intresserad skara på en presskonferens i Stockholm i går. Tillsammans med journalisten Folke Rydén ska han göra en film, Expedition Linné, om vetenskapsmannen, hans upptäcktsfärder och upptäckariver. Expeditionen som pågår under hela året inleddes i går med Antarktis som första mål. Teamet tar sig sedan vidare till sju världsdelar. Filmen kommer att översättas till 30 språk och visas i tv.
– Vi vill hedra Linné och visa glädjen i att vara nyfiken, att vilja utforska. Vi tycker att det sköljer en ytlighetsvåg över världen och hoppas att filmen kan inspirera unga människor att vilja vända på stenar och utforska nya stigar. Vi ska försöka se spåren av människans framfart i världen, säger Mattias Klum.

Rydén och Klum ska resa på klassiskt vis med segelskutor, ånglok och luftballonger. Expeditionen kommer inte att dra sig för att klättra, paddla eller dyka för att nå sina mål. Filmen ska uppdatera Linnés egna frågor och några av världens mest framstående forskare kommer att medverka. Bakom filmen står Kungliga Vetenskapsakademien, Vetenskapsrådet och Kungliga Vitterhetsakademien.

Laddar…