Bodström vill att regeringen ingriper

Ordningsvakter som arbetar i restaurangbranschen är alltför beroende av krögarna vilket skapar osunda lojaliteter och en ovilja att ingripa mot brott. Polisen bör få ett större inflytande över vakterna, anser Thomas Bodström och sex riksdagsmän som kräver att regeringen ingriper.

Publicerad
Thomas Bodström vill att kontrollen över krogarnas ordningsvakter ska öka.

Thomas Bodström vill att kontrollen över krogarnas ordningsvakter ska öka.

Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX
Annons

SvD har i en serie artiklar de senaste dagarna berättat om brott på och i anslutning till krogar i centrala Stockholm. Ordningsvakterna har hamnat i särskilt fokus efter ett våldsamt bråk på Café Opera natten till i måndags. En av gästerna, en 37-årig man, skadades allvarligt i huvudet. En ordningsvakt är anhållen, misstänkt för grov misshandel, och under tisdagen fortsatte förhör med vittnen.

Förre justitieministern Thomas Bodström, och ytterligare sex socialdemokratiska ledamöter i riksdagen, vill nu att regeringen tar itu med situationen för ordningsvakter på krogarna. I en motion refererar de till ett antal problem som berör ordningsvakter och deras arbetssituation, utförligt beskrivna i en skrivelse författad i samråd inom projektet Operation Krogsanering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons