Förslagen glömde klimatet

BRISTER I FÖRSLAGEN. I slutet av månaden bestämmer staden riktning i ombyggnaden av Slussen. SvD har givit företrädare för tre alternativa förslag en chans att kommentera de fem officiella arkitektförslagen.

Publicerad
Annons

Att förnya Slussen är en svårbemästrad historia. På främst två punkter har de fem senast inbjudna förslagsställarna lyckats dåligt. Dels med att ta vederbörlig hänsyn till det råa klimatet under vinterhalvåret, dels med att bevara tillräckligt av nuvarande Slussens utblickar över vattenrummen och Gamla stan.

Balansen mellan öppna stadsrum och avvägda byggnadsvolymer är en intrikat fördelning som är avgörande för platsens helhetsverkan. Nyréns öppnar en vid blåsig panoramautsikt över vattenrummen, men sätter dessvärre biltrafiken i centrum. Wingårdhs lägger en överdimensionerad utflytande platsbildning bakom en ny kraftig stadsfront i stort sett helt utan vattenutblick. Foster respektive Big visar mindre platsbildningar i samklang med den föreslagna bebyggelsen, men med alltför ringa utblickar över Gamla stan. Jean Nouvel har tyvärr helt skymt vattenutblicken mot Mälaren och Strömmen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons