Analys

Erik Bergin:Anonym börstrend börjar och slutar på Wall Street

Erik Bergin

Stockholmsbörsens manöver för att anonymisera aktiehandeln går i linje med trenden på Wall Street. Bristen på insyn får nu åklagare och myndigheter att agera – och skapar högljudd debatt om vart den globala börsmarknaden är på väg och vem den gynnar.

Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Mannen vid podiet hade mörk gråblå slips och såg med avvaktande nyfikenhet ut över publiken. Så började han läsa innantill ur sitt förberedda uttalande. Bakom honom, som i givakt med uttryckslösa miner och tomma blickar, stod hans närmaste hantlangare.

Det var juni månad och mannen som läste var delstaten New Yorks statsåklagare Eric Schneiderman. Det han läste upp var inget mindre än ett generalangrepp på en av Wall Streets tyngsta spelare, brittiska Barclays, en attack mot bankens heder gentemot sina egna kunder. Barclays hade, hävdade åklagaren, låtit kunder handla i bankens privata börssystem, LX, en så kallad ”dark pool” – utan att också tala om att banken samtidigt bjudit in högfrekvensmäklarnas algoritmstyrda handelsrobotar i samma pool för att profitera på kundernas order.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons