Tuff höst väntar Reinfeldt

Den kommande svenska ordförandeperioden förutses sedan länge bli en osedvanligt komplicerad övning i permanent kris- hantering. Fredrik Reinfeldt hade önskat sig att det nu avslutade EU-toppmötet skulle underlätta hans arbete. De förhoppningarna har bara delvis infriats.

Publicerad
Annons

Den första omedelbart förestående uppgiften blir att försöka förmå det nyvalda EU-parlamentet att godkänna José Manuel Barroso för ännu ett mandat som ord- förande i EU-kommissionen. Toppmötet har uttalat ett brett och enhälligt stöd för Barroso, men den formella nomineringen kräver att EU-parlamentet först konsulteras och därefter ger sitt godkännande. Genom att insistera på att detta skall ske genast har EU-toppmötet i realiteten lagt frågan i händerna på Barrosos politiska motståndare som nu ges möjlighet att bråka om procedurerna. Reinfeldt hamnar i skottgluggen i Strasbourg och Barroso kan få betala ett högt politiskt pris.

Efter sommarlovet väntar en intensiv höst, som i europeisk politik domineras av det allmänna valet och regeringsbildningen i Tyskland. Samtidigt genomför Irland förmodligen en ny folkomröstning om Lissabonfördraget. Med de legala garantierna från toppmötet förväntas irländarna den här gången säga ja till det nya fördraget. Om Polen och Tjeckien fullföljer sina ratifikationer kan det nya fördraget träda i kraft vid årsskiftet. I ett sådant perspektiv kan nomineringen börja till nästa EU-kommission som sannolikt tillträder i början av nästa år. Innan EU-parlamentet godkänner den skall arbetsuppgifterna fördelas och offentliga förhör genomföras med de nya ledamöterna. Erfarenheten säger att det här kan inträffa obehagliga överraskningar, i synnerhet som den nya kommissionen skall godkännas med en absolut majoritet. Här har Barrosos motståndare i EU-parlamentet ett nytt tillfälle att ställa till problem för EU:s stats- och regeringschefer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons