Här är årets stjärnskott

HÅLL ÖGONEN PÅ DESSA. Talang, tillfällighet och mediebevakning. ­Exakt vad som ger stjärnstatus är svårt att säga. Under 2008 har vi lärt oss namn som Lykke Li, Ruben Östlund, Björn Gustafsson, Amanda Svensson och Kevin Borg. Vilka nya stjärnor tänds 2009? Här är några kandidater.

Annons

Norman Foster, Zaha Hadid och Jean Nouvel är väl inarbetade varumärkesnamn på arkitekthimlen. Men vilka har potential att bli morgondagens stjärnor? Den brittiska boken Hatch är ett seriöst försök att reda ut den saken, och när redaktören Kieran Long väljer det bästa ur en ny arkitektgeneration är fyra av de utvalda 114 kontoren svenska.

Bland de utvalda finns Testbedstudio, som har en enkel liten lokal på Söder i Stockholm. Namnet antyder att det inte handlar om någon traditionell arkitektverksamhet, och arkitekterna här kan inte skryta med särskilt många uppförda byggnader. I stället för att gå den vanliga vägen, och börja med att rita villor och sedan större och större hus, har Testbedstudio börjat att arbeta med urbana frågor i lite större skala.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons