Recension

Cigaretten efteråtEngdahl har tuffat till sig

Horace Engdahl, född 1948 i Karlskrona) blev invald i Svenska Akademien 1997 och var dess ständige sekreterare 1999-2009. Engdahl är även verksam som kritiker, essäist och översättare.
Horace Engdahl, född 1948 i Karlskrona) blev invald i Svenska Akademien 1997 och var dess ständige sekreterare 1999-2009. Engdahl är även verksam som kritiker, essäist och översättare. Foto: DAN HANSSON
Fabian Kastner
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När Horace Engdahl lämnade posten som Svenska Akademiens ständige sekreterare för två år sedan, sa han något om att han såg fram emot att få tala fritt och skarpt. Det var nog fler än jag som blev nyfikna på det där, vad det var som skulle fram i ljuset. I tankeboken ”Cigaretten efteråt” – Engdahls första bok med nyskrivna texter sedan avhoppet – får vi svaret. Det handlade inte om att avslöja spelet bakom kulisserna, läsa lusen av någon nobelpriskandidat eller liknande. Snarare om rätten att säga ”bög” och ”blatte”. Att knulla och kröka. Vara ”man med stake”. Inte säga ”hen”.

Horace Engdahl har helt enkelt tuffat till sig lite. En något senkommen tonårsrevolt kanske, men jag gillar det. Det är ett lyckligt uppror. Engdahl ger slängar åt feminismen och det politiskt korrekta, yster som en kalv på grönbete. ”Den moderna kvinnan” är ett bekymmer. Hon som först onödigförklarat mannen och sedan vill bjuda in till förhandlingar om ”hur vi skall ha det med kärleken”. Glöm det, fräser Horace. ”Kärleksord tål ingen ideologikritik.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons