Så klarar du rötmånaden

Slängd mat.
Slängd mat. Foto: Robert Henriksson / SvD

Nu är rötmånaden här – och under den tiden är det extra viktigt att vara ren om händerna, inte lämna mat framme och att tvätta frukt och grönt.

Publicerad
Livsmedel som får stå framme får kortare hållbarhetstid.

Livsmedel som får stå framme får kortare hållbarhetstid.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Bra med höga temperaturer.

Bra med höga temperaturer.

Foto: Matthew Mead / TT / NTB Scanpix
Lukt- och smaktricket funkar inte alltid sommartid, då bakterierna kommer snabbt i sommarvärmen.

Lukt- och smaktricket funkar inte alltid sommartid, då bakterierna kommer snabbt i sommarvärmen.

Foto: Maja Suslin/TT
Ta det kallt i sommar. Under rötmånaden är det bra att planera inköpen. Köp bara det du gör av med.

Ta det kallt i sommar. Under rötmånaden är det bra att planera inköpen. Köp bara det du gör av med.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tänk på att inte lämna maten framme.

Tänk på att inte lämna maten framme.

Foto: Robert Henriksson / SvD
Mögelsvamp som kan göra dig sjuk: Staphylococcus aureus-bakterier.

Mögelsvamp som kan göra dig sjuk: Staphylococcus aureus-bakterier.

Foto: Wikicommons
Annons

En uppskattning enligt Folkhälsomyndigheten är att en halv miljon svenskar matförgiftas varje år, men det finns ett mörkertal på grund av att de flesta behandlar sig själv hemma och inte rapporterar det vidare. Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier.

  • Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader C) och kall mat ska förvaras kall (max + 8 grader C). Låt inte maten stå framme i flera timmar.
  • Kolla temperaturen i ditt kylskåp, den ska vara max + 8 grader C.
    Tvätta händerna före matlagning.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons