Torka hotar svenska jordbruk

Torkan och värmen slår hårt mot Sveriges bönder. På flera håll i landet har brunnar sinat och den första skörden av foder till djuren blir mager. Fortsätter värmen hotas både vårsådden och potatisen.
– Man får gå tillbaka till 50-talet för att se något liknande. Det finns ingen mat till djuren och som sista utväg väntar nödslakt, säger Bo Nilsson, lantbrukare i Kungsbacka, söder om Göteborg.

Ninna Bengtsson
Publicerad
Annons

Stekande sol och temperaturer på 25 grader. Värmen väntas hålla i sig i ytterligare en vecka och torkan ställer till stora problem för lantbrukare i södra och mellersta Sverige . Det är främst vårsådden – framför allt oljeväxter, korn och vårvete – som är hotad. Höstsådden klarar sig bättre eftersom grödorna har fått växa till sig under längre tid och hunnit utveckla ett djupgående rotsystem. Men nu hoppas förtvivlade lantbrukare på regn.

– Fortsätter det så här i ett par veckor till kan det bli bekymmersamt. Det finns en oro ute bland bönderna. Grödan har stannat av helt i växten och åkrarna är uttorkade, säger Jan Eksvärd, miljöchef på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till SvD.se.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons