EU vill tvinga storbolag till större fokus på hållbarhet

EU vill driva igenom lagstiftning som kräver att unionens storbolag dramatiskt skärper sin hållbarhetsrapportering. 18 000 bolag ska tvingas till större transparens kring frågor som korruption, mänskliga rättigheter, miljöpåverkan och socialt ansvar. Inget av de runt 1 000 svenska bolag som påverkas av förslaget lever i dagsläget upp till de nya kraven.

Publicerad
STAFFAN LÖWSTEDT
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
Annons

Det lagförslag som under tisdagen förhandlas i Litauens huvudstad Vilnius kommer, om lagen blir verklighet, att få omfattande konsekvenser för alla EU:s större bolag. I hela unionen handlar det om 18 000 bolag som ska tvingas att helt förändra hur de rapporterar om hållbarhet. I dag har bara 2 500 av dem någon som helst hållbarhetsrapportering.

Även de svenska bolagens hållbarhetsrapportering är långt ifrån tillräcklig för att klara kraven i lagförslaget. Även om majoriteten av de runt 1 000 svenska bolag som påverkas av lagförslaget redan har hållbarhetsrapporter finns det som SvD Näringsliv tidigare konstaterat stora brister i jämförbarheten mellan dem, både mellan bolagen och från år till år inom ett bolag. Rapporterna har också ofta kritiserats för att mest handla om ”greenwash” – att se bra ut på papperet för att ha något fint att visa upp för allmänheten och investerare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons