ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Det finns många olika sätt att vara svensk

”Folk borde lära sina barn mer om Sverige och om svensk kultur så att de kan förstå att i Sverige finns det olika människor. Visst kan man ha ett arabiskt namn och vara svensk. Maria och Anna är ju västhebreiska namn”, säger Jehad.
”Folk borde lära sina barn mer om Sverige och om svensk kultur så att de kan förstå att i Sverige finns det olika människor. Visst kan man ha ett arabiskt namn och vara svensk. Maria och Anna är ju västhebreiska namn”, säger Jehad. Foto: Daniella Backlund

För ett år sedan blev Anna och Jehad föräldrar till Ubaidah. Namnet har arabiska rötter och signalerar för dem att det måste bli mer accepterat att vara svensk på olika sätt.

Karin Elfving
Publicerad

När jag i mars 2012 stötte på Jehad och hans bror Imad hade de just fått sina intyg på svenskt medborgarskap. När vi träffas igen har Jehad avslutat sin högskoleutbildning, flyttat till Stockholm med frun Anna, fått jobb – och sedan ett år också blivit pappa till Ubaidah.

– Ibland känns det otroligt att tänka på att jag som kommer från ett annat land nu har något svenskt. Ubaidah är svensk men samtidigt också palestinsk. Jag har arabiska och kurdiska rötter och hans mamma har svenskt, tornedalskt och långt bak ryskt påbrå. Det är något att vara stolt över.

Laddar…