Stockholmsbörsen dräneras på bolag

Fler bolag flyr Stockholmsbörsen än vad som tillkommer. Så har det sett ut det senaste decenniet, med några få undantag. Och inget pekar på att trenden kommer att vända tillbaka. En näringslivsforskare menar att det inte längre är lika attraktivt att vara börsnoterad. Jenny Rosberg på Stockholmsbörsen är bekymrad över utvecklingen.

Publicerad
Jenny Rosberg, vice vd på Nasdaq OMX Nordic.

Jenny Rosberg, vice vd på Nasdaq OMX Nordic.

Foto: MAGNUS HJALMARSN NEIDEMAN
Annons

Efter en hård budstrid förra året tog familjen Wallenbergs risk- kapitalbolag EQT kontrollen över skolföretaget Academedia och bolaget avnoterades från börsen. Efter grov misskötsel blev HQ av med banktillståndet och raderades ut från OMX börslista. Och efter ännu en lång budstrid köpte till sist riskkapitalbolaget Nordic Capital ut Munters från börsen.

Exemplen kan göras många. Det senaste året, från årsstämmorna våren 2010 fram till våren 2011, har 16 företag av olika orsaker lämnat börsen, visar statistik från SiS Ägarservice. Under samma tidperiod har tio nya företag nynoterats på börsen. Och att just flera bolag lämnar än tillkommer på Stockholmsbörsen är en långtgående trend som fortsätter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons