Ivar Arpi:Från stenålder till IS-tid

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Om du gick in på DN.se dagen efter Ikea-morden i Västerås möttes du bland annat av huvudrubriken: ”Trots allt – dödliga våldet har minskat. Sverige har blivit tryggare. Färre människor mördas och trenden har varit tydlig under flera år”. En mer sanningsenlig rubrik hade varit: Färre dör trots att det grova våldet ökar.

Ett vansinnigt mord hade begåtts. Varför tycktes det plötsligt så angeläget att berätta för folk hur trygga de borde känna sig? DN var dock inte ensamma. I ett pressmeddelande berättade TT om en artikel som skulle levereras senare under dagen: ”2 500 tecken med arkivbilder och mycket pedagogisk och tydlig grafik som förklarar allt det folk inte förstått” (18/8). Och på Sveriges Radio hade man rubriken: ”Dödligt våld minskar trots att många upplever motsatsen” (13/8).

Folk förstår inte! Folk är dumma! Något DN på ledarplats försökte inskärpa när de som inte känner sig trygga jämfördes med klimatförnekare (14/8). Att känna sig otrygg är att vara en förnekare. Gäller det även kvinnor som är rädda för att bli våldtagna? Nej, där har mörkertal, anmälningar och en upplevd otrygghet tagits på stort allvar.

Annons
Annons

Orsaken till hur olika debatterna om våldtäkter och Ikea-morden låter är att den senare kopplas till migrationsfrågan. De som inte tror att Sverige blivit tryggare kopplas av DN:s ledarsida till invandringskritiker. Kanske lånade de sin analys av komikern Magnus Betnér som bara två dagar efter morden menade att det var de som känner sig otrygga som är de farliga, inte de faktiska mördarna: ”Det som är farligt är inte random psykopat som hugger ned någon på stan, det som är farligt är rädda människor”. Han menade, precis som DN, att oron var knuten till invandringskritik. Det var kanske därför DN:s ledarsida tog fram sin allra mest uppfostrande ton, vilket inte är att säga lite.

Polisens bombrobot tar hand om en handgranat i Malmö i april i år. Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingen har väl undgått att gängvåldet eskalerat under sommaren, med skjutningar och handgranatsprängningar. Sedan 2005 har antalet skottskadade ökat dramatiskt. Dessutom drabbar detta våld även människor utan koppling till gängen, som på en restaurang på Vårväderstorget i Göteborg där även vanliga människor skadades i skottlossningen. En sjuårig pojke skadades av misstag på utsidan av knäet vid en skottlossning i Husby centrum, där även en 56-årig man träffades i munnen. De var inte inblandade, utan befann sig bara på fel plats vid fel tidpunkt.

Annons
Annons

En genomgång av TT som publicerades samma dag som Ikea-morden inträffade visade att det sedan den 1 maj skett över 50 skottlossningar eller explosioner där människor, bilar eller byggnader skadats. I denna siffra ingick händelser som har rapporterats i media, men många skottlossningar där ingen skadas blir aldrig kända för allmänheten. Hittills i år har det skett 70 konstaterade skjutningar jämfört med 88 under hela 2014 och 90 under 2013. Skottlossningarna sker oftare på ställen där folk är samlade, exempelvis i parker, på gator och torg. Och i går skrev denna tidning om nya siffror från Brå: "Antalet anmälda butiksrån med skjutvapen under årets sju första månader har ökat med 50 procent jämfört med samma period i fjol".

Det grova våldet har ökat under flera år, även om det dödliga våldet minskat. Hur hänger det ihop? I USA har det dödliga våldet sjunkit de senaste två decennierna trots att skottrelaterade skador ökat, vilket beror på allt bättre sjukvård. Att antalet mordförsök i Sverige enligt Brå inte minskat tyder på att något liknande skett här – sjukvården har blivit allt bättre på att behandla livshotande skador. I dag skickas svenska kirurger till Sydafrika för att lära sig behandla skottskador, knivhugg och andra allvarliga skador.

Det dödliga våldet är alltså ett missvisande mått på hur våldsamt ett samhälle är.

Våldet och otryggheten är dessutom knutna till vissa områden. I Sverige finns enligt Rikspolisstyrelsen 55 områden i Sverige där polisen inte kan upprätthålla lag och ordning. Det är områden där de boende anser ”att det är de kriminella som styr i områdena”. Dessa områden överlappar med de 186 utanförskapsområden Sverige har (det fanns endast tre 1990).

DN gav sig dock inte i sin uppfostran av folket. Den 17 augusti skrev man artikeln: ”Massgrav vittnar om våldsam stenålder”. Jaja, vi fattar, vi fattar. Våldet har verkligen minskat…

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons