Polisen: Salemmarschen går inte att stoppa

I december varje år brukar demonstrationer med främlingsfientliga grupper och antirasister ställa till stor oreda i Salem i södra Stockholm. Under hösten har kommunalrådet Lennart Kalderén (m) uppvaktat riksdag och regering för att stoppa Salemmarschen, men enligt polisen finns ingen möjlighet att hindra demonstrationerna.

Peter Hammarbäck
Publicerad
Annons

Den 9 december 2000 dödades en 17-åring av en person med invandrarbakgrund i Salem i Södra Stockholm. Händelsen har fått stort symboliskt värde för främlingsfientliga organisationer som varje år marscherar från Rönninge till Salem för att hedra den dödade 17-åringen. Demonstrationerna brukar mötas av motdemonstrationer från bland annat Nätverket mot rasism, NMR, och det brukar bli stökigt och oroligt i centrala Salem med stora polisingripanden som följd.

I år har kommunalrådet Lennart Kalderén (m) drivit en kampanj för att försöka stoppa demonstrationen. Han har bland annat uppvaktat justitieminister Beatrice Ask (m), och besökte för några dagar sedan riksdagens justitieutskott. Där fick han visst medhåll av justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s) som anser att det finns juridiskt utrymme att villkora demonstrationerna, det vill säga bara ge tillstånd för en stillastående demonstration eller för en alternativ färdväg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons