ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tusentals söker hjälp för att klara matinköpen

Hushåll med redan låga inkomster har i takt med den stigande inflationen hamnat i en allt svårare situation under de senaste månaderna. Något som lett till ett allt högre tryck på de sociala matbutiker som drivs av några av landets frivilligorganisationer.

– Vår verksamhet är livsviktig, säger Ida-Lina Frisell Aasland, verksamhetschef för MatRätt i Göteborg.

Anna Grönberg/TT
Publicerad

Skenande matpriser i kombination med en allt högre inflation gör att allt fler söker medlemskap i så kallade sociala matbutiker. Här kan medlemmarna, som antingen får försörjningsstöd eller har en månatlig snittinkomst strax över 11 000 kronor efter skatt, köpa donerade varor med exempelvis korta datum eller med mindre skador på förpackningarna till en tredjedel eller mindre av kostnaden i vanliga butiker.

I Malmö slog Matmissionen under hösten 2021 upp portarna i köpcentret Mobilia. Butiken, som drivs av Skåne Stadsmission, hade vid invigningen i oktober 500 medlemmar, ett antal som nu ökat till nära 4 000. De senaste månadernas höga tryck har också lett till att man nu blivit tvungen att pausa möjligheten för fler personer att ansluta sig, enligt Maria Kratz-Larsen, butikschef Skåne stadsmission.

Laddar…