ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionKrogguiden

Grand Hotel Saltsjöbaden

För mycket av det goda på lyxens Grand Hotel

Här serveras mat i skärningspunkten mellan husman och fine dining.
Här serveras mat i skärningspunkten mellan husman och fine dining. Foto: Gustaf Månsson

Anrika Grand Hotel Saltsjöbaden verkar ha gitarrlegenden Yngwie Malmsteens devis more is more som ledstjärna i köket. Frågan är om det kan bli för mycket av det goda?

Krogguiden
Uppdaterad
Publicerad

Det händer saker på Grand Hotel i Saltsjöbaden. På kort tid har The Seaside Queen fått nya ägare, ny vd, ny hotellchef och en ny köksmästare – Jon Lindstedt. En omfattande renovering planeras. 1800-talets pampiga rivierapastisch, där Sinatra och Garbo har semestrat och där ”den svenska modellen” skapades, ska återställas till sin forna glans. Ett besked som SvD Krogguiden tar emot med blandade känslor.

För är det inte just mötet mellan elegans och kitsch som ger hotellet dess särpräglade charm? Kungaporträtten i guldram, Anna Bobergs vackra väggmålningar i lobbyn, den oansenliga spa-delen och de oändliga korridorerna med pelare som liknar marmor men som ekar när man knackar på dem. Det är bedagad lyx till överkomligt pris, ett Hôtel Le Negresco med touch av finlandsfärja, eller ett 80-talsrenoverat Overlook Hotel (hotellet i filmen The Shining, reds anm) om man så vill.

Laddar…