Champagnetest: Här är bästa bubblet till nyår
Ren och skär njutning och champagne lika frisk som en vinterdag. SvD:s testpanel har sagt sitt i årets champagneprovning.
Ända sedan rokokomålaren Jean-François de Troy avbildade en champagneflaska i det dekadenta konstverket Le Déjeuner d'huîtres år 1735 har champagne skildrats som en av världens mest glamourösa drycker. Och visst har champagnedrickarnas mytomspunna livsnjutning gett vinerna stor kommersiell framgång. Frågan är bara om detta är något uteslutande positivt. Att bygga ett rykte som kombinerar lättsinnigt nöje med respekt för hög kvalitet kan vara en utmaning. Alltför mycket champagne har krossats mot fartyg, duschats över snabba bilar och kalasats bort – utan en tanke på vinernas kvalitet.
Det här är något som SvD:s testpanel dryftade under årets champagneprovning. Även om champagnerna bjuder in till fest så vill vi ge dem en välförtjänt plats – både i glasen och på middagsbordet.