Här spelas framtidens teater

Sju nyskrivna kortpjäser, nykomponerad musik, sångare, dansare och ett hundratal skådespelare kommer snart att fylla sporthallarna runtom i Norrbotten när den största teatersatsningen hittills i länet har premiär. Ledningen för ”Framtidslandet” talar inte bara om en gigantisk föreställning, utan om en ny folkrörelse.

Susanne Lindh, ULRIKA VALLGÅRDA
Publicerad
Annons

Luleå I en gammal nedlagd verkstadsskola värmer länsregissör Jonas Jarl upp tillsammans med sin skådespelartrupp. När flera pjäser ska repeteras samtidigt i Luleå får de hålla till godo med den här lokalen med betonggolv och en temperatur på cirka tio grader, något som dock inte tycks påverka deltagarnas humör det ringaste. De kastar en gammal kudde mellan sig, först i balettliknande rörelser, sedan aggressivt.
När de är varma sätter de sig på golvet med Jonas Jarl framför sig. Han berättar om vilka tankar han har haft sedan de repeterade förra gången och att de nu ska rikta in sig på en mer stiliserad spelstil.

– Jag låg och funderade halva natten på att bara släppa lös er - ni fixar det. Hade vi gjort den här pjäsen i en salong med 250 personer hade vi kunnat göra så. Men nu är det tusen åskådare och därför måste vi vara sådär oerhört tydliga. Först när vi klarar det får ni släppa loss med mera värme och känslor.
Han går igenom karaktärerna en efter en.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons