ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

De döda svarar på svåra frågor om livet

Allhelgona är helgen då svenskarna minns sina döda. I går besökte tusentals människor kyrkogårdar över hela landet för att tända ljus och lägga blommor på anhörigas gravar. Samtidigt som Svenska kyrkan annonserar efter nya anhängare, leder det andliga sökandet många bort från traditionell religion och livsåskådning.

Publicerad
Annons

Längtan efter djup i tillvaron kan leda till en kyrka, ett tempel, en moské eller synagoga. Eller till en mörk lokal på en av Stockholms bakgator.
Värmeljus lyser upp rummet på en anonym gata mitt i city. Det är måndag kväll, höstkyligt, och klockan är strax efter sex. Genom den tunga porten kommer en stilla ström av människor. Äldre, flest kvinnor, men även män. Strax innan andakten startar kommer två unga kvinnor i jeans, med dyra handväskor. Ytterligare ett ungt par hastar in i sista minuten med shoppingkassar. Ett trettiotal människor fyller stolarna framför altartavlan. Dörren stängs.

”Fader vår som är i himmelen. Helgat vare ditt namn”.
Det är ingen kristen gudstjänst, utan en seansandakt på Stockholms spiritualistiska förening. Kvällen är vikt åt storseans, och mediet Caroline har rest från Linköping. Hon ska få kontakt med andevärlden som ska lämna meddelande till några av deltagarna under seansen.
Spiritualismens kärna är tron på att man kan komma i kontakt med andevärlden genom medier, personer som tränat upp sin förmåga att ”ta emot” budskap från de döda. Det ställs krav på budskapen. De måste vara tydliga, och det ska vara klart vem de riktar sig till.
– Det är ju väldigt skiftande kvalitet på de som kallar sig medium, och en del som marknadsför sig i veckotidningar är inte seriösa, säger Anne, medlem i styrelsen.
Föreningen har funnits sedan slutet av 1930-talet. De senaste 10-15 åren har fler, många yngre, sökt sig till föreningens seanser, healingkvällar och föredrag.
– Det har blivit mer accepterat med meditation, yoga och new age, och då är steget inte så lång att söka sig hit, säger Anne.
I TV 4 sänds programmet ”Det okända” – det egenproducerade program som har allra flest tittare. Medier i tv har gjort allt ifrån att försöka lösa mord till andeutdrivning. Men trots det ökade intresset är Anne, Lisbeth, och Bo, som själv är medium, medvetna om folks fördomar.
– Många av mina vänner verkar rädda för det jag gör här, säger Lisbeth.

Laddar…