ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Låt grönsakslandet blomstra!

En köksträdgård behöver inte bestå av morötter och potatis i långa rader. Låt frökatalogernas sommarblommor inspirera till ett vilt blommande grönsaksland.

Agneta Ullenius
Publicerad
Få köksträdgårdar är så pampiga som den på Hovdala slott i norra Skåne. Där blandar trädgårdsmästaren Georg Grundsten squash, sallat, fänkål och röd målla med snittblommor som anisisop och kryddtagetes. Foto: LINA KARNA KIPPEL
Rödbladig grönkål som ett purpurfärgat miniträd bland gula penséer. Foto: LINA KARNA KIPPEL
Jätteverbena framför en drivbänk med meloner. Foto: LINA KARNA KIPPEL
Köksträdgård modell mindre i krukan med majs, svartkål, kryddsalvia, citrontimjan och gula penséer.   Foto: LINA KARNA KIPPEL

KOKA SOPPA PÅ DIN BLOMSTRANDE TRÄDGÅRD

Idén att blanda grönsaker med blommor är inget nytt påhitt. När 1940-talscharmören Fred Astaire inte spelade in dansfilmer odlade han rädisor bland kameliorna runt sin swimmingpool i Hollywood. Han älskade att påta i jorden och hade inget emot att det växte ätbara saker bland blomstren. Men drömmen om den dekorativa grönsaksodlingen har ännu djupare rötter.

Det handlar om en jardin potager, en renässansinspirerad köksträdgård som kombinerar nytta med skönhet. Låt vara att ambitionsnivån kanske inte når upp till samma höjder som det magnifika franska 1500-talsslottet Villandry, världsberömt för sina buxbomsinramade, genometriskt formade grönsaksland. Där varvas rosliknande kålhuvuden, strama kronärtskockor, sallat och svällande pumpor med stora sjok av blommande lavendel, krasse och tagetes. Själva ordet potager kommer helt enkelt av franskans ord för soppa, potage, så man kan tänka sig att det ursprungligen handlade om att odla grönsaker för att stoppa i densamma.

Nästan lika känd är köksträdgården på Barnsley House i det engelska grevskapet Gloucestershire. Där skapade trädgårdsskribenten Rosemary Verey en osannolikt dekorativ grönsaksodling på 1980- talet. Den kom att bilda skola för ett nytt sätt att samplantera grönsaker och blommor med tonvikt på estetiken – en modern och lite mjukare potager med drag av en charmigt blommande cottage garden.

Hennes köksträdgård var både smart och originell och fylld av märkliga grönsaker som ingen engelsman hade sett tidigare. Som svartkål – Cavolo nero – grönsakslandets mörkbladiga italienska aristokrat, och mangoldsorter med stjälkar i regnbågens alla färger. På Barnsley House upptäckte jag för första gången hur dekorativa grönsaker kan vara – med rosor, lavendel, vallmo och luktärter som växtgrannar.

Varje odlingsbädd är inramad, antingen av låga buxbomshäckar som i Villandry, eller av lavendel, jordgubbar, persilja och till och med blommande gräslök. En köksträdgård behöver också hjälp för att inte se platt ut. Därför planterade Rosemary Verey uppstammade rosor och krusbärsbuskar, tripoder med slingrande luktärter och kordongspaljerade fruktträd mitt bland grönsakerna.

Det var också hon som hjälpte prins Charles att anlägga en ekologisk mönsterträdgård vid hans weekendresidens Highgrove som ligger i trakten. Men prins Charles odlar också mitt inne i London, i trädgården bakom Clarence House som han ärvde av sin mormor drottningmodern. Där har även han en potager med sallat, örter och grönsaker blandade med blommor i buxbomsinramade odlingsrutor.

Den som vill förvandla sin trädgård eller balkong till en potager kan börja med att blanda in några lättodlade grönsaker i blomsterrabatten eller i balkonglådorna. Rucola, rädisor, plocksallat och smultron växer snabbt och kan skördas tidigt. Krusbladig persilja piffar upp mellan vårens penséplantor och sommarens pelargoner.

Snäppet mer ambitiösa odlare brukar också förkultivera ett litet plantförråd inomhus i ett soligt fönster med sallat, spenat, squash och annat gott för att kunna plantera ut när det blir tomrum bland blommorna på sommaren. För glöm inte att skörda och äta upp grönsakerna, det är ju ändå det som är meningen.

Agneta Ullenius