Nålarnas effekt är nära noll

ALTERNATIVMEDICIN. Ungefär varannan stockholmare har sökt alternativ vård. Vi köper naturmedicin för ­enorma summor. Men vad fungerar? Professorn i komplementärmedicin Edzard Ernst och författaren Simon Singh har prövat ­alternativmedicinen strikt vetenskapligt. Endast några få ­behandlingar fick godkänt. Resulaten finns i deras nya bok Salvekvick och kvacksalveri.

Maria Carling
Publicerad
Annons

När det brittiska tv-bolaget BBC år 2006 sände tv-serien Alternative Medicine var det många som blev fascinerade. Den första ­delen visade en 20-årig kvinna som går igenom en stor hjärtoperation i Shanghai endast bedövad av akupunkturnålar. Bilderna var otroligt starka. Hur var detta möjligt? Kan akupunktur fungera så kraftfullt? En av tv-tittarna var ­Simon Singh, brittisk författare och vetenskapsjournalist.

– Jag tänkte att det här är ­antingen det mest fantastiska program jag sett eller så är något allvarligt fel. Jag började med att kontakta olika experter, bland ­annat professorn i komplementärmedicin Edzard Ernst, berättar ­Simon Singh.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons