Landet som glömde Gud. Hur Sverige under 1900-talet formades till världens mest sekulärindividualistiska landSå tog S makten över kyrkan

Magdalena Andersson skakar hand med fd ärkebiskop Antje Jackelén.
Magdalena Andersson skakar hand med fd ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Jessica Gow/TT

Sverige är inte så kristet längre, men den religiösa mentaliteten ligger kvar som en räls i marken, redo att transportera vilket ideologiskt gods som helst. Det konstaterar Håkan Lindgren efter att ha läst om svensk sekularisering.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

Här är ett litet citat som lyfter på en flik av ridån och avslöjar den bakomliggande maktlystnaden: ”Är det en klok socialpolitik, att låta ett så viktigt livsområde leva fullständigt sitt eget fria liv?” Sagt av den socialdemokratiske riksdagsmannen Harald Hallén 1918. Det livsområde som inte borde få utvecklas i frihet är religionen – och om religionen är så viktig för partiet undrar jag vilken del av medborgarnas liv som är så betydelselös att Socialdemokraterna inte skulle vilja kontrollera den.

Det blev som Hallén ville, skriver Per Ewert i ”Landet som glömde Gud”. Hallén, som även var präst, utformade Socialdemokraternas kyrkopolitik i början av partiets långa regeringsinnehav.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons