Ta inte död på e-boken

DEBATT. Att samma modell ska tillämpas på e-boksutlåning som på pappersboken är inte en framkomlig väg, skriver förläggaren Anna Vogel. Biblioteken borde frikopplas från e-boksdistributörer för att få råd att erbjuda fler utlåningar.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I SvD den 14 januari skriver Sveriges författarförbund att e-boksutlåningen på biblioteken bör organiseras så att en låntagare åt gången kan låna en e-bok. Modellen är känd från pappersboken: en låntagare lånar en pappersbok och nästa låntagare får ställa sig på kö för samma bok. Motiveringen är att den kommersiella marknaden bör skyddas.

Mot Författarförbundets förslag kan ett par invändningar göras. Den första är att en e-bok kan laddas ner ögonblickligen av flera låntagare samtidigt. Denna tillgänglighet är en av e-bokens absoluta fördelar. Att inskränka den, så att en låntagare ska vänta tills föregående låntagare avslutat sitt lån, är att döda en av e-bokens kärnegenskaper. Vi vet idag inte vart e-boken är på väg och istället för att hindra dess fördelar bör vi bejaka och utveckla dem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons