Tio politiker som gick direkt till näringslivet

Tidigare finansminister Anders Borg gick stundtals hårt åt bankerna. Nu har han landat ett nytt jobb - som rådgivare till en av världens största finansaktörer, Citigroup. Anders Borg är inte den enda svenska politiker som under kontroversiella former gått över till näringslivet. Här är tio kända fall.

SvD Näringsliv
Publicerad
Annons

Anders Borg (M), finansminister 2006-2014.
Meddelade strax efter valförlusten 2014 att han, liksom partiledaren Fredrik Reinfeldt, lämnar politiken. I år slår han sig istället ner på styrelseposter i Kinnevik och Millicom - ett val som mött skarp kritik. Bara timmar efter att nyheten offentliggjorts krävde förre statsministern Göran Persson (S) en karenstid på ett år för ministrar som går från näringslivet till politiken.

Björn Rosengren (S), kommunikations- och näringsminister 1998-2002.
Anders Borg är långt ifrån den enda av landets toppolitiker som sugits upp av Stenbecksfären efter att ha slängt igen dörren till Rosenbad. Även Björn Rosengren hamnade i Kinnevik-sfären, där han agerar rådgivare. Andra exempel på högprofilerade politiker som arbetat för Stenbeck är den numera avlidne socialdemokraten Odd Engström, tidigare vice statsminister.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons