Analys

Andreas Cervenka:Varning för zombies

Andreas Cervenka

Riskkapitalisterna framstod länge som finansvärldens motsvarighet till östtyska friidrottare. Oövervinneliga men ifrågasatta. Skandalhösten 2011 kan bara vara en föraning om vad som väntar.

Publicerad
Annons

Pastorn som stod i predikstolen skulle passera för James Browns okände tvillingbror sju dagar i veckan. Platsen: en fullsatt baptistkyrka i staden Jackson, Mississippi. En gång ett välmående medelklassområde, idag ett av södra USA:s många fattiga och avindustrialiserade bakvatten. Han berättar följande historia.

En spänstig yngling på väg ut på löparbanan hejdas av en äldre man; grå, halt och ranglig. Han vill utmana på ett lopp. Den unge mannen accepterar med ett hånskratt. Han tar en stor ledning direkt och allt förlöper som förväntat. Men när atleten ska lyfta armarna för att fira den högst väntade triumfen skymtar han en skugga i vänster ögonvrå. Det är gamlingen som i hög fart rusar förbi och kastar sig först över mållinjen. Som från ingenstans. Chockad frågar ynglingen vem mannen är. Svaret levereras med ett varggrin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons