Stjärnornas fil kand

Utomjordingarna i Star Trek talar klingonska. Ett konstgjort men fungerande språk skapat för skådespelarna som gestaltar klingonerna. Nu har språket och dess mänskliga utövare blivit föremål för en akademisk uppsats vid Lunds universitet.

Dan Nilsson
Publicerad
Annons

Samtidigt som Yens Wahlgren var pappaledig återupptog han sina akademiska studier. Resultatet blev en fil kand-uppsats om 19 personer som talar flytande klingonska.
– Jag har i många år varit oerhört fascinerad av att människor orkar lära sig ett konstgjort utomjordiskt språk, säger Yens Wahlgren.
Klingonska studeras av tusentals människor i världen. Men bara omkring 30 anses behärska det fullt ut. Trots fåtalet som talar språket flytande finns till exempel Shakespeares Hamlet översatt till klingonska. Och det pågår ett arbete med att översätta Bibeln.
Star Trek är för många kult. Men inte för Yens Wahlgren.
– Jag har varit allmänt science fiction-intresserad och såg så klart Star Trek i min barndom när de visade lite på Sveriges television.

Intresset för klingonska började med att en bekant till Yens Wahlgren frågade om det var sant att Bibeln var översatt till språket. Yens Wahlgrens omedelbara reaktion var att det inte kunde vara sant. Men en sökning på internet gav träff på Klingon Language Institutes hemsida.
– Jag återvände gång på gång för att se om det verkligen sant.
Han tror att globaliseringen kan vara en förklaring till varför så många är intresserade av ett språk som är konstgjort och svårt att både förstå och prata.
– Att folk blir rotlösa och då söker man sig till mindre sammanhang. Då kan ett konstgjort utomjordiskt språk vara en väldigt liten gemenskap där man blir sedd och får en funktion ganska snabbt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons