Nyhetsjägare under press

Det började med en telefonavlyssningsskandal och slutade med att mediemogulen Rupert Murdoch tvingades lägga ned söndagstabloiden News of the World. Men det var faktiskt bara första kapitlet. Den boll som då sattes i rullning kan få enorma konsekvenser för medierna i Storbritannien.

Martin Jönsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är en ödets ironi att den pampiga byggnad som rymmer Royal Courts of Justice i London ligger precis där The Strand övergår i tidningsgatan Fleet Street. För här inne, i rättssal nr 73, avhandlas det som mer än något kan avgöra mediernas framtid i Storbritannien. Sedan mitten av november hålls här alla förhör i det som kallas The Leveson Inquiry, döpt efter Lord Justice Brian Leveson, som utsågs av premiärminister David Cameron i juli 2011, några dagar efter att Murdoch-imperiet tvingats lägga ner News of the World.

Levesons uppdrag består av två delar. Den första är att gå till botten med själva avlyssningsskandalen, med alla dess förgreningar. Som om det inte räckte ska han också göra en kartläggning av kulturen och etiken i brittiska medier och komma med konkreta förslag på hur den kan förbättras.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons