Intimitetsrädsla ligger bakom

CELIBAT Sexmissbrukare söker hjälp för att de blivit avslöjade eller för att de håller på att gå under själva. Första åtgärden är en period av total avhållsamhet.
– Då kan man se vilka behov man egentligen håller på att sexualisera, säger Erik Sundby, chef på Dysberoende­kliniken i Stockholm.

Agneta Lagercrantz
Publicerad
Annons

Han kan vara högt uppsatt direktör och porrsurfa på jobbet. Hon kan vara fyrabarnsmor och ständigt ragga nya förälskelser på krogen. Han kan vara pappaledig och ha telefonsex med unga flickor. Och, vilket blir allt vanligare, hon kan vara under 20 år och ha bjudit ut sig över nätet till flera tusen män.

Behandlarna vet att den som söker hjälp för sitt sexmissbruk kan vara vem som helst. Hur vet man att det är ett missbruk? Man gör grejer man egentligen inte vill. Så småningom blir det tvångsmässigt och allt mer destruktivt. Till slut är man helt och hållet fången i beteendet, säger Torbjörn Fjellström som i snart 40 år behandlat människor med olika former av beroenden. För knappt tre år sedan stöttade han starten av en mottagning i Stockholm för att hjälpa sex- och förälskelsemissbrukare och deras anhöriga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons