Fem skräcktips för unga bokslukare – och modiga vuxna

Vågar du hugga tänderna i denna?
Vågar du hugga tänderna i denna? Foto: Rabén & Sjögren (Barnkolonin)

Läslov och halloween - vad passar då bättre än fasansfulla hemligheter och otäcka vandringssägner. Bibliotekarien Tobias Gards ger sina bästa boktips till alla skräcktörstande ungdomar (och modiga vuxna).

Uppdaterad
Publicerad

1 / 5

Läs intervjun med Tobias: Han skrämmer till läsningsvd.se

”Obehagligt för modiga högstadieelever”

”Barnkolonin” av Kerstin Lundberg Hahn

– En riktigt obehaglig historia om 14-årige Joel som tillsammans med sin familj flyttar till ett gammalt hus i skogen som en gång användes som barnkoloni. Det dröjer inte länge förrän märkliga saker börjar hända. Är det verkligen barngråt Joel hör och vem är den besynnerlige mannen som han då och då stöter på och som ingen annan verkar se. Lämplig för modiga högstadieelever.

2 / 5

”Perfekt för den mer läsovillige tonåringen”

”Jordkällaren” av Magnus Nordin

– Magnus Nordin har skrivit väldigt mycket inom genren skräck/spänning genom åren och lyckas alltid fånga mig med sina gastkramande berättelser. Jordkällaren är den andra delen i hans nya serie med fristående skräcknoveller. Här får vi följa Simone och Axel som under en cykelsemester tar sig in i ett öde hus i skogen för att få skydd mot regnet. Det visar sig dock att huset ruvar på en fasansfull hemlighet. Perfekt för den mer läsovillige tonåringen.

3 / 5

”Kort och lättläst från cirka 11 år”

”Mördaren i parken och andra skräckberättelser” av Lena Ollmark

– Lena Ollmark är mästare på att skriva kusliga historier. ”Mördaren i parken” är en samling korta och lättlästa skräckberättelser, ofta med en vändning på slutet som får dig som läsare att haja till. Novellerna fungerar väldigt bra att läsa och diskutera med barn och ungdomar från ca 11 år och uppåt. Förra året kom ännu fler berättelser av detta slag i boken ”Skogens blod”.

4 / 5

”Rysligt så det förslår, finns numera bara på bibliotek”

”Dödens sång och annat otäckt” av Kenneth Bøgh Andersen

– Den danske författarens spökhistorier har varit ständiga favoriter bland barnen på mellanstadiet under de dryga tio år som jag jobbat som skolbibliotekarie. Berättelserna är lätta för barnen att läsa själva men fungerar även fantastiskt bra som högläsning. Rysligt så det förslår och nästan alltid går det riktigt illa för huvudpersonen i slutet. Bøgh Andersens böcker finns tyvärr inte längre att köpa på svenska, men du hittar dem garanterat på ett bibliotek nära dig.

5 / 5

”Passar barn i mellanstadieåldern”

”Vandraren utan ansikte” av Andreas Palmaer

– Creepypasta, alltså spökhistorier och vandringssägner som främst fått sin spridning via nätet, har blivit ett populärt fenomen under de senaste åren. Inte minst tack vare journalisten Jack Werner och hans podcast Creepypodden. I samlingen ”Vandraren utan ansikte” har Andreas Palmaer inspirerats av sådana historier från nätet och skrivit riktigt hemska berättelser som passar barn i mellanstadieåldern.

/Tobias Gard

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons