Statsvetare: Vi har all anledning att bli rädda

Valet av Donald Trump som USA:s nästa president är en farlig väg väljarna lett oss in på. Om du inte är oroad, rent av rädd, kanske du borde vara det, skriver professor Staffan I. Lindberg och varnar för att demokratiska länder kan bli diktaturer.

Publicerad
Annons

Trump har under sin kampanj spritt hundratals lögner och konstant grovt förolämpat andra. Men det verkligt oroande är hans anti-demokratiska uttalanden och löften. Listan kan göras lång men där ingår sådant som hot om att fängsla politiska motståndare (Hillary Clinton) och direkta hot mot journalister inom fria medier. Trump har flera gånger gett uttryck för uttalad rasism vilket fått Ku Klux Klan att hurra när han förklarades vald, samt klargjort att tortyr ska ingå
i amerikansk policy för förhör. Han har sagt att ­vapengrupper som stödjer ”andra tillägget” i konstitutionen kunde ”lösa problemet” med Hillary om hon skulle väljas, vilket allmänt tolkades som uppmaning till mordförsök. Flera gånger har Trump sagt sig beundra Rysslands valda diktator Vladimir Putin. Missnöjda vita i USA förde alltså fram en populist med tydligt anti-demokratiska åsikter till presidentämbetet i världens militärt och politiskt starkaste demokrati. Detta är ytterst oroande. Frågan är om demokratin i USA kommer att bestå. Om du inte är oroad, rent av rädd, kanske du borde vara det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons