”Politiker i alla läger – sansa er om las”

Jonas Sjöstedt (V) och Ulf Kristersson (M) efter söndagens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda” där frågan om arbetsrätten och eventuell misstroendeförklaring mot regeringen var ett av de hetaste ämnena.
Jonas Sjöstedt (V) och Ulf Kristersson (M) efter söndagens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda” där frågan om arbetsrätten och eventuell misstroendeförklaring mot regeringen var ett av de hetaste ämnena. Foto: Jessica Gow/TT

Debatten om las präglas av politiska föreställningar om hur lagen fungerar. Påståenden förs fram som inte är grundade i kunskap om lagens faktiska innehåll, innebörd och funktion, skriver Tommy Iseskog, expert på arbetsrätt.

Publicerad
Annons

Nu har lagen om anställningsskydd, las, åter blivit politikens ”omöjliga” fråga. För ett och ett halvt år sedan var las den stora stötestenen när en regering skulle bildas. Då löste man knuten genom det svenskaste av allt svenskt – en statlig utredning. I den politiskt avtalade lösningen angavs att den statliga utredningens förslag skulle genomföras, om inte arbetsmarknadens parter kunde prestera gemensamma förslag om hur lagen bör utvecklas. I debatten har denna överenskommelse beskrivits som dels att arbetsmarknadsparterna genom avtal skulle kunna undvika lagstiftning, dels att utredningsförslaget (vid utebliven ”överenskommelse” mellan arbetsmarknadsparterna) utan vidare behandling eller bearbetning skulle bli lag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons